Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Računalniška pismenost je postala pomembna že pri zelo zgodnji vzgoji naših otrok. Računalnik otroci ne uporabljajo le pri igri, temveč je postal zelo pomemben tudi pri učenju, v šoli, pri navezovanju stikov preko interneta in še bi lahko naštevali.

Večurno sedenje pred računalnikom pomeni veliko obremenitev za otroške oči, katerih vid še ni v celoti razvit. Pri delu z računalnikom se morajo otroške oči ves čas napenjati in prilagajati, kar povzroča nastanek nekaterih težav, katera še pred nekaj leti, ko so se otroci večinoma igrali zunaj, niso bila znana. Zato se moramo starši zavedati težav, ki lahko nastanejo pri delu z računalnikom.

Naši otroci še nimajo v celoti razvitega zavedanja samega sebe, zato lahko tudi po več ur skupaj sedijo pred računalnikom brez enega samega premora. To dolgotrajno sedenje lahko povzroči prenapenjanje oči ter težave z ostrino vida.

Otroci so tudi zelo prilagodljivi in zato običajno ne reagirajo na morebitne težave z vidom. Zdi se jim, da je to, kar vidijo in kako vidijo, normalno. Pomembno je, da smo starši pozorni na to, koliko časa naš otrok presedi pred računalnikom.

Otroci so manjši od odraslih, mesto za računalnikom pa je običajno prilagojeno slednjim. Otroci tako težje dosežejo tipkovnico, ne sedijo vzravnano z nogami na tleh, ne gledajo pod pravim kotom v ekran ipd. Zaradi naštetega se lahko tudi pri njih pojavijo težave, kot so bolečine v vratu, ramenih in hrbtu.
© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.