Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Mnenje mnogih okulistov je, da za pregled oči ni nikoli prezgodaj – še posebno, če sumite, da ima vaš otrok težave z očmi ali vidom.

Očesni zdravnik lahko naredi vašemu otroku pregled oči, še preden lahko ta spregovori. Zato odpeljite otroka na pregled že zgodaj.

Vsi novorojenčki bi morali biti pregledani pri šestih mesecih starosti, da se izločita dve najpogostejši stanji, ki lahko ovirata normalno razvijanje otroških oči - škiljenje in očesne bolezni. Naslednji razširjeni okulistični pregled naj bi imel otrok pri treh letih starosti, ko se prepričamo, da se vid vašega predšolskega otroka razvija pravilno in da ni nobenih znakov očesnih bolezni. Če bo potrebno korigirati in zdraviti težave pri razvijanju vida, vam bo očesni zdravnik predpisal zdravljenje oziroma očala.

Okulistični pregled je pomemben predvsem v naslednjih primerih:

če ima dojenček slabo razvito fokusiranje
oči ne gledajo naravnost
veka pogosto pada
resne težave z očmi v družini
solzne oči in pretirano solzenje
Pojav katere koli motnje pri vidu predšolskih otrok zahteva takojšnji posvet s pediatrom ali z očesnim zdravnikom.

Škiljenje se navadno popravi z nošenjem korekcijskih očal, lahko pa predstavlja resnejšo motnjo očesa. Med eno resnih motenj prištevamo »nerazvito oko« pri otroku, za katero še vedno ne poznamo vzroka. Oko se »obnaša« kot manj razvito sodeč po vidu, premikanju in ostalih funkcijah.

Sivo-belo ali rumeno obarvana zenica lahko predstavlja motnji, kot sta katarakta ali tumor očesa. Nenaden pojav bolečine in rdečine v enem ali obeh očeh lahko predstavlja mnoga bolezenska stanja, ki so ali enostavna in niso nevarna ali pa so nevarnejša in lahko vodijo do oslepitve. V vseh omenjenih primerih bolezenskih pojavov, se je potrebno obrniti na pomoč k očesnemu zdravniku.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.