Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o laserski operaciji oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Suho oko se pojavlja zaradi pomanjkanja solz v očeh. Zmanjšano tvorjenje ali izguba solz pripeljejo do draženja oči, kar povzroča pekoč občutek. Očesna belina pordeči, lahko se pojavi srbež, gnojenje, občutek tujka v očesu ter preobčutljivost na svetlobo.

Suhe oči imajo najpogosteje odrasli ljudje, predvsem ženske v menopavzi. Telo z leti proizvaja vedno manj olj, koža postaja bolj suha in zaradi zmanjšanja oljnatih snovi tudi solze prej izhlapijo. Na suhost očesa vpliva tudi vrsta bolezni, kot npr. revmatske bolezni, problemi s ščitnico, pomanjkanje vitamina A, Parkinskova bolezen in druge. Suhe oči imamo lahko tudi pri nošenju kontaktnih leč ter pri večurnem delu za računalnikom.

Čeprav lahko suhe oči zdravnik ugotovi že po simptomih, se za merjenje vlažnosti očesa uporablja Shirmerjev test, pri katerem zdravnik košček filtrirnega papirja položi na rob veke in po določenem času izmeri njegovo ovlaženost.

Ponavadi preprečijo težave suhih oči umetne solze, tj. kapljice za oči, pripravljene s snovmi, ki nadomeščajo prave solze. Pri ljudeh z zelo suhimi očmi, se lahko težave preprečijo z operativnim odpiranjem solzovoda.
© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.