Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Odstop mrežnice je nujno očesno stanje. Obvezen je pregled pri okulistu, saj je zelo pogosto potreben kirurški poseg. Odstop mrežnice pomeni ločitev mrežnice od spodaj ležeče žilnice. Če se plasti ločita, mrežnica ne more delovati in če ne pride do ponovne povezave, se lahko trajno poškoduje. Če bolezen ne operiramo, lahko na prizadeto oko oslepimo. 

Odstop mrežnice je redek in se ponavadi pojavlja pri bolj kratkovidnih ljudeh, pri ljudeh s poškodbami očesa ali pri tistih, ki so imeli operacijo katarakte. Odstop v večini primerov povzroči raztrganina v mrežnici bodisi zaradi njene degeneracije bodisi zaradi steklovine, ki se skrči stran od mrežnice in jo takrat pretrga. Luknja ponavadi nastane blizu sprednjega roba mrežnice. Skozi njo pronica tekočina iz steklovine in začne ločevati mrežnico od žilnice.

Odstop mrežnice je neboleč. Znaki zanj so lahko svetlobni bliski, plavajoče podobe nepravilnih oblik in zamegljen vid. Izguba vida se začne na enem delu vidnega polja in ko se odstop mrežnice povečuje, se širi naprej. Kdor opazi nenadno izgubo vida, mora nemudoma obiskati očesnega zdravnika.

Zdravljenje je lahko lasersko ali operativno. Pri tem zdravnik upošteva tip odstopa in poskuša ugotoviti vzrok.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.