Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet

Glavkom v večini primerov nastane zaradi visokega očesnega pritiska, ki povzroča zmanjšanje krvnega obtoka po arteriji očesa in njenih vejah ter posredno kvari očesni živec. Poškodba vidnega živca ima lahko hude posledice – moteno ali prekinjeno prenašanje vidnih sporočil v možgane, slabši vid, zelo slab vid in na koncu slepoto.

Glavkom nima znanega vzroka in čeprav mu pravimo zelena mrena, v očesu ne nastaja nikakršna mrena. Pojavi se neboleče in neopazno. Poznejši simptomi lahko vključujejo prizadet periferni vid, glavobole, občasne milejše vidne motnje, npr. oseba vidi odseve okrog luči ali pa ima težave pri prilagajanju na temo.

Pomembno pri tej bolezni je, da hitro prepoznamo njene znake in jo takoj zdravimo. Zdravljenje je uspešnejše, če se začne zgodaj. Ko je vid že prizadet, lahko zdravljenje prepreči le nadaljnje poslabšanje, vida pa navadno ne more popraviti. Zdravljenje glavkoma najpogosteje obvladujemo s kapljicami za oči za zniževanje očesnega pritiska. Če kapljice ne pomagajo vzdrževati normalnega očesnega tlaka v očeh, ki ne sme presegati 21 mmHg, so še druge uspešne metode za zniževanje očesnega pritiska, laserska metoda, kirurška terapija in vstavljanje implantatov za boljšo drenažo očesne vodice. 

Pri starosti nad 40 let svetujemo redne, 2 do 4 letne preventivne očesne preglede.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.