Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet

Pri tej bolezni pride do okvare osrednjega in najpomembnejšega dela očesne mrežnice. Degeneracija rumene pege zelo poškoduje središčni vid, vendar ne vodi do popolne slepote. Bolezen se navadno pojavi pri starejših in njen vzrok ni znan. Verjetno so vpleteni dedni vplivi. Po dosedanjih raziskavah se DRP pogosteje pojavlja pri kadilcih, ljudeh z visokim krvnim tlakom ter pri ljudeh s svetlejšo barvo kože.

Začetke obolenja prepoznamo po izkrivljenih slikah na enem očesu. Ravne črte se zdijo vijugaste, osrednji del slik je manjkajoč in barvna intenziteta je slabša.

Bolezen se pojavlja v dveh oblikah – v suhi in vlažni obliki. Aforična ali suha degeneracija je pogostejša in manj usodna. Prepoznamo jo po rumenih usedlinah na mrežnici. Eksudativna ali vlažna oblika degeneracije je redkejša in povzroči težje oblike prizadetosti vida. Njen vzrok je hitra rast nenormalnih krvnih žil v rumeni pegi, iz katere pogosto izteka tekočina. Vlažno obliko DRP zdravimo z lasersko-fotokoagulacijo ali antivegf injekcijami v oko, kar je zelo izboljšalo kvaliteto življenja pacientov s takšno boleznijo, Tudi za ostale oblike degeneracij mrežnice se uporabljajo antivegf terapije.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.