Operacija sive mrene, operacija katarakte

Pri operaciji katarakte ali operaciji sive mrene odstranimo motno lečo in jo nadomestimo z umetno lečo, intraokularno lečo, IOL. Operacija sive mrene je zelo varna in učinkovita očesna operacija in je ena najpogostejših operacij na svetu. #siva mrena

V uporabi je več vrst intraokularnih leč. Pri operacijah sive mrene v očesnem kirurškem centru Pušnik-Novljan uporabljamo intraokularne leče proizvajalcev Alcon in Bausch&Lomb, Johnson&Johnson, ZEISS, ki se v svetu danes tudi najpogosteje vstavljajo. Takih intraokularnih leč je bilo po vsem svetu implantiranih že več kot 80 milijonov. #siva mrena #okulist


Pred operacijo sive mrene ali katarakte vam vaš kirurg okulist svetuje pri izbiri med asferičnimi lečami, toričnimi lečami in večžariščnimi lečami. Implantacija večžariščne leče vam omogoči življenje brez očal za daljavo in bližino. #siva mrena #okulist

 


Siva mrena oziroma katarakta je najpogostejši vzrok za moten vid v odrasli dobi. Nejasen vid pri sivi mreni nastane zaradi motnja v v očesni leči.

Očesna leča zamotni zaradi različnih razlogov, kot so dednost, starost, bolezen, kajenje, sladkorna bolezen, kratkovidnost, izpostavljenost UV žarkom ali zaradi poškodbe oči.
Pacienti opažajo, da slabše vidijo pri slabi osvetlitvi, lahko slabše prepoznavajo barve, nekateri opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi ali pa dvojni vid.
Priporočamo, da je primeren čas za operacijo sive mrene, ko se ostrina vida zmanjša za 30 odstotkov.
Sivo mreno ali katarakto lahko namreč zdravimo le operativno.
 

Pri operaciji sive mrene lahko uporabimo različne intraokularne leče. Najpogosteje pri pacientih vstavimo monofokalne, enožariščne leče. Kadar pa se pacient odloči, da želi živeti brez pomoči očal, mu pa vstavimo večžariščno lečo. S takšno lečo pacient vidi ostro na vse razdalje brez uporabe očesnega pripomočka. Takšne leče so v nenehnem izpopolnjevanju pri izdelovalcih in pred vsako operacijo pacienta podučimo o možnostih izbire najnovejših intraokularnih leč. Te leče so primerne za vstavitev tudi pri pacientih, ki želijo operacijo menjave svoje leče pred močnejšim nastankom sive mrene. Ti pacienti se odločijo za takšno operacijo, ker ne želijo več uporabljati očal za daljavo in bližino.


Operacijo sive mrene operiramo z ultrazvočno sondo in vakuumskim sistemom sesanja mehkejših ostankov leče. Pri nas okulist kirurg uporablja fakoemulzifikacijski aparat Oertli

Pri implantaciji leče pri operaciji sive mrene uporabljamo mikro injektorski sistem. Prikaz lastnosti različnih leč in primerjavo med njimi si lahko ogledate na spodnjih video povezavah. 

Pri operaciji sive mrene lahko implantiramo različne vrste leč, standardne, enožariščne, večžariščne in leče,ki korigirajo tudi astigmatizem. Na svetovnem trgu je več proizvajalcev leč. Vsaka od leč ima svoje značilnosti in razlika je pogosto le v detaljih. Nekatere leče so boljše za daljavo, nekatere za bližino, nekatere pa za delo z računalnikom.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.