Naročite se na brezplačni posvet

Na brezplačno posvetovanje o boleznih oči se lahko naročite na 07 393 55 55 ali preko obrazca.

V kratkem vas bomo kontaktirali in se dogovorili za posvet.

Naročite se na posvet
Komplikacije laserske operacije so izredno redke. Tudi stranski efekti so redki. Večinoma so stranski efekti začasni in nastanejo zaradi naravnega procesa celjenja.

Verjetnost manjših komplikacij zaradi laserske operacije pa so 1- 2 %.

Možnosti večjih komplikacij pa so manjše kot 0,1%.

Do sedaj ni bilo primera, kjer bi prišlo do oslepitve (ostrina vida manjša kot 0,1).

Redke komplikacije, ki se zgodijo pri operacijah so:
 1. Decentrirana ablacija, se zgodi, ko laser ni natančno naravnan na center zenice oz. optično os očesa.
 2. Suhe oči, večina pacientov ima po operaciji občutek suhih oči, nekateri nekaj dni drugi tudi do nekaj mesecev. Te težave rešimo s kapljicami umetnimi solzami . Suhe oči imajo pacienti po operaciji LASIK. Manj pa jih je po PRK metodi.
 3. Buttonhole- pri LASIK metodi, odsotnost roženičnega tkiva v centru poklopca nastane pri uporabi mikrokeratoma. Operacija se ponovi po treh mesecih, ko se roženica delno zaceli.
 4. Vraščanje epitela pod poklopec pri LASIK metodi. V nekaterih primerih po operaciji epitelij vrašča pod poklopec, to pa poslabša ostrino vida. Zdravimo ga tako, da postrgamo epitelijske celice iz poklopca in roženice.
 5. Striae – gube roženice po LASIK metodi na roženičnem poklopcu zmanjšujejo ostrino vida. Nastanejo pri operacijah LASIK. Roženico poravnamo tako, da poklopec ponovno dvignemo in poklopec poravnamo.
 6. Glare – bleščanje nastane ob močni svetlobi ali pa ponoči. Običajno traja nekaj dni. Če pa ima pacient široko zenico pa je lahko bleščanje predvsem ponoči trajno.
 7. Haze – meglica roženice nastane kot proces celjenja in tvorbe novih kolagenskih fibril iz proteinov. To je ponavadi začasni pojav, ki ga pacient zelo redko opazi. Opazimo ga samo pod mikroskopom Pojav meglic roženice je pogostejši pri PRK pacientih, zelo redko pa se pojavi pri LASIK proceduri.
 8. Halo efekti – podobni so bleščanju – glare-u in izginejo po nekaj dneh.
 9. Infekcija roženice, je zelo redek pojav, kar preprečimo z antibiotičnimi kapljicami pred, med in po operaciji.
 10. Fotofobija – močna občutljivost na svetlobo, ponavadi izgine po nekaj dneh po operaciji.
 11. Bolečina, med operacijo oči anesteziramo s kapljicami, ki preprečujejo bolečino. Po operaciji pacient občuti praskanje, srbenje, občutek peska ali tujka v očeh, vendar so ti občutki začasni. PRK je bolj boleča po operacij in traja tudi dalj časa kot pri LASIK metodi.
 12. Intralamelarni keratitis, pooperativno vnetje roženice. Zdravimo s kortikosteroidnimi kapljicami. (sands of the Sahara)
 13. Bliskanje se pojavlja po operacij in je podobno glare-u in halo-ju.
 14. Premajhna korekcija dioptrije kadar ne dosežemo popolne korekcije dioptrije po operaciji. Po operaciji še vedno ostane del dioptrije na očeh. Zdravimo z dodatno operacijo.-enhancement.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.